אז החלטתם לצאת לטיול גדול של פעם בחיים באוסטרליה וניו זילנד, וברור שתצלמו, אם לא עם מצלמה, לפחות עם הטלפון. אז איך תוכלו לדאוג שהתמונות שישארו לכם למזכרת יהיו ברמה גבוהה גם בלי להיות צלמים מקצועיים? שחר תמיר, צלמת מקצועית בארץ ובעולם, והבעלים של Stuidio Topic, הכינה במיוחד למטיילים שלנו 5 טיפים חשובים שלא תמיד נוטים לחשוב עליהם, כדי לשפר ולהרים את התמונות שלכם רמה אחת (לפחות!) למעלה.
חפשו את החיבור האנושי
כמה פעמים יצא לכם לפגוש תרבות או צורת חיים חדשה, ומעבר לחוויה הרגעית לא נשארה לכם מזכרת? הרבה פעמים יש תחושה של אי נעימות לשלוף את המצלמה ולהתחיל "להקליק" לאנשים מול הפנים, ויש בזה הרבה הגיון. גם אנחנו מהצד השני היינו מרגישים אי נעימות בסיטואציה כזו. אחרי הרבה תהיות, מחשבות וניסיונות, הבנתי שהכי פשוט לפנות לאותם אנשים שמעניינים אותי. אם מדובר באנשים בוגרים מומלץ לנסות ולפתח שיחה, להתעניין בהם, במקום, במה שהם עושים, (חשוב להדגיש ולציין שזו דרך שחשוב לעשות גם בלי קשר לצילום, והשאיפה היא שבאמת יהיה בכם הרצון להתעניין באנשים שעומדים מולכם, לפני שהמצלמה נשלפת).
במידה ומדובר בילדים לפני הכל חשוב לציין שאין לצלם אותם מבלי שקבלתם אישור מהוריהם, בכל מקום בעולם- גם בארץ וגם בחו"ל. במידה וקבלתם אישור, אפשר לנסות ולהתקרב בצורה ידידותית, להצטרף למשחק כדור שהם משחקים או לנסות להתבדח ולהעלות להם חיוך. לאחר שיחה או חוויה משותפת, אפשר לנסות ולבקש לצלם תמונות שלהם/של המקום (זה יכול להיות בית מיוחד, דוכן מעניין, כובע יחודי שהם לובשים). אם נדמה לכם שהילדים אינם נהנים מהחוויה, חשוב לכבד את רצונם, אבל מהחוויה שלי לרוב אנשים נענים בחיוב ואפילו שמחים להצטלם ולראות את התמונות שיצאו. חשוב לציין בהקשר הזה, שגם בלי קשר לתמונות, יש חוויה מאוד עוצמתית ומיוחדת בליצור קשר עם אנשים מתרבות אחרת ולדבר איתם או לשחק איתם כדי להכיר קצת מעבר לחוויה של "התייר הממוצע". בסופו של דבר תרוויחו כפליים!
צירפתי לכם תמונות מאחורי הקלעים של טיול צילום ארוך שעשיתי בהודו בשנת 2019. באחת התמונות אפשר לראות שהמקומיים באוטובוס מצלמים גם אותנו- עבורנו הם תרבות חדשה ומיוחדת ועבורם אנחנו תרבות חדשה ומיוחדת. הכי חשוב זה לדעת לקבל את זה בשמחה ואהבה וליהנות מזה.
חפשו צבעים ולמדו להשתמש בהם לטובתכם
אם יש משהו שמושך את העין בתמונות מעבר לחדות ואור, זה צבע. צבע נותן לנו כמה דברים חשובים בתמונה: הוא מגביר את תלת המימד בתמונה, הוא יוצר הפרדה בין אובייקטים שונים, והרבה פעמים מדגיש את העיקר שבתמונה. אם ננסה להסתכל לכמה רגעים על המציאות שמולנו בצבעים נשים לב כמה משמעותיים הם בתפישת המרחב שלנו. לכן, כשאתם נמצאים במקומות עם הרבה אובייקטים מולכם, נסו לבודד את המקום שמולכם לצבעים. בין אם מדובר בנוף ובין אם מדובר בשוק סואן, תמיד ניתן לתפוס תמונות שמה שהופך אותך למיוחדות הוא הצבע שלהן. זכרו- ככל שהבדלי הצבעים יהיו גדולים יותר, כך כוחם של הצבעים יהיה גדול יותר.
דוגמאות בתמונות לפניכם: שימו לב למשל כמה הצבעים קופצים לעין- אפילו בתמונת המנעולים מפראג בה יש כמה צבעים, ישר הצבע הכחול קופץ לעין כיוון שהוא מנוגד לצבע הכללי של התמונה (צהבהב).
אור וצל
אור וצל יכולים לגרום לשינויים משמעותיים בתמונות שלכם. בבסיס של הטיפ הזה, הדבר הכי חכם עבורכם כשאתם מצלמים הוא לשים לב תמיד איפה הצל נמצא, גם בעזרת העיניים במצאיות שמולכם וגם בעזרת המציאות שנתפסת במצלמה. החלטתם להצטלם כל המשפחה על רקע נוף? שימו לב שאין הבדלים חזקים בין אור וצל על הפנים. במידה וקיימים כאלו זוזו מעט ימינה או שמאלה (בהתאם לשינוי הצל על הפנים שלהם) ובדקו באיזה כיון האור והצל מופיעים על הפנים בצורה העדינה ביותר, זה הזמן ללחוץ על הקליק ולתפוס את הרגע!
הטיפ הזה יכול לעזור גם בסלפי! מצרפת פה דוגמא שצילמתי בעצמי בסן פרנסיסקו. בתמונה הראשונה ראיתי שיש כתמי אור במקומות נקודתיים על הפנים שלי ולא אהבתי את זה. בעזרת הטייה מינימלית של הפנים שלי ושל המצלמה צילמתי תמונה נוספת בה הבדלי האור והצל כמעט ולא מורגשים. שימו לב כי הרקע שלי נשאר כמעט זהה, אך שינוי האור והצל על הפנים השתנה לגמרי!
קומפוזיציה
קומפוזיציה היא "סידור וארגון של מרכיבי היצירה". בהקשר של צילום, קומפוזיציה עוסקת במיקום של האלמנטים המצולמים בפריים. יש המון סוגי קומפוזיציות, ניתן ללמוד שעות ולקרוא מאמרים שלמים על הנושא. אתן לכם כאן 2 טיפים בנושא שיעזרו לכם להקפיץ את התמונות שאתם מצלמים.
שימו לב לקו האופק שלכם, במיוחד כשמדובר בצילום נוף– איזון האופק של התמונה משמעותי מאוד. במידה ולא הצלחתם להגיע לדיוק בעת צילום התמונה, (קשה מאוד אין ספק!) תוכלו להשתמש כמעט בכל תוכנה ואפליקציה, אפילו הפשוטות ביותר של הטלפון, וליישר את התמונות.
לא תמיד חייבים למקם באמצע– מצלמים אובייקט או אדם? נסו לחלק את המסך לשלישים ואת ה"מצולם" למקם בשליש הימני או בשליש השמאלי- לא באמצע.
בתמונה הבאה תוכלו לראות כי הדבר המעניין בתמונה, הילדים, אינם במרכז, אלא בשליש הימני שלה. למרות הדעה הרווחת שמרכוז הנושא יוצר תמונה מושלמת, ניתן לראות שצילום בעזרת קומפוזיציה בשיטת השלישים מוצלחת גם כן.
זוויות צילום
הדבר הכי קל בעולם הוא לעמוד מול נוף עוצר נשימה, ויש לא מעט כאלה באוסטרליה ובניו זילנד, לשלוף את המצלמה, ופשוט לצלם. אני למדתי שאחד הדברים הכי טובים שאפשר לעשות במצב כזה הוא לעצור לרגע, וקודם כל להסתכל ולבחון את המקום שבו אתם נמצאים.
הסתכלו וחשבו מה יכול להוסיף לתמונה: לפעמים צבע השמיים יכול להתחבר, לפעמים הטקסטורה של הרצפה יכולה להקפיץ לי את האובייקט. בנוסף, צילום "מלמטה" (זווית נמוכה) יכול ליצור תחושת העצמה של האובייקט לעומת צילום "מלמעלה" (זוויה גבוהה) שיכול ליצור לנו תחושה של הקטנה.
נסו לחשוב על כל אלו בתמונה הבא שלכם וגם לנו לצלם את אותו האובייקט מכמה זוויות שונות. תופתעו לגלות כמה הזווית בה אתם מצלמים משנה את התמונה ויוצרת תחושות ורגשות שונים לאותו הדבר.
שימו לב לשתי התמונות הבאות שצולמו בסינגפור: ישנו הבדל בין התמונה הקלאסית שמצולמת מגובה העיניים ונראית ממש כמו שאנחנו רואים אותה במציאות, לבין התמונה שצולמה מלמטה בזווית נמוכה. התמונה צולמה בערב ולכן השמיים כהים. שימו לב כמה ייחודיות נוספה לתמונה בזכות צבע השמיים, כמה הצורה של העץ המלאכותי עוצמתית וחזקה.
וטיפ אקסטרה קטן ואחרון ממני
אנחנו נמצאים בעולם שבו מצולמות מיליארדי תמונות ביום. לפעמים ההשפעות של עולם ה-Instant גורמות לנו לשכוח להסתכל במציאות עם העיניים על הנוף. לכן, הטיפ האחרון שאני יכולה להציע לכם הוא לדעת גם להשאיר את המצלמה או את הטלפון בתיק ולהתבונן במה שמסביבכם. לפעמים נופים יחרטו לכם בראש הרבה יותר טוב מאשר מבתמונה.